No-nonsens spiritualiteit of de kunst van het menszijn

“No-nonsens spiritualiteit of de kunst van het ‘mens’ zijn”  workshop

Spiritualiteit is een actuele speler geworden op zowat alle terreinen van de samenleving.
In de media staat spiritualiteit volop in de kijker en naar aanleiding van o.a. de hoofddoekjeskwestie, werd de rol van spiritualiteit in de samenleving op de politieke agenda gezet. Zelfs de bedrijfswereld jongleert met het begrip spiritueel management.
Er is een hernieuwde belangstelling voor godsdienst en religie, gaande van onze eigen ‘klassiekers’ tot spirituele kennis en rites die we oppikken uit verre vreemde en/of oude culturen.
We associëren onze intuïtie met spiritualiteit, leren ons ‘buikgevoel’ waarderen of luisteren naar ‘een stemmetje binnenin”.
We beschikken niet langer slechts over een IQ en een EQ; naar het schijnt kom je nu een pak meer te weten over jezelf als je ook je SQ kent, nl. je spirituele intelligentiegraad!
De klimaatsverandering, de opwarming van de aarde, de vervuiling van lucht en water, enz… nopen tot nadenken wat de rol van de mens is in dit alles en stimuleren de mens tot een spirituele benadering van de aarde als een levend orgaan waar voor gezorgd moet worden
Kortom spiritualiteit is hot.
Toch drijft het begrip spiritualiteit ook een wig tussen mensen: er zijn degenen die zogenaamd ‘spiritueel (bezig) zijn’ en degenen die zich afzijdig houden en spiritualiteit als een zweverig gedoe bestempelen.
Bovendien gaan spiritualiteit en geld, opbrengst en winst te vaak hand in hand.

Er bestaan echter geen 2 soorten mensen, nl. ‘de spirituelen’ en ‘de anderen’, noch kan je spiritualiteit kopen of verhandelen.
Spiritualiteit is niet iets buiten onszelf dat we moeten trachten te winnen of te bereiken: we zijn spirituele wezens.
Spiritualiteit bevindt zich in ons mens zijn, in onze menselijkheid en niet in een verre kosmos…
Spiritualiteit is het ons bewust zijn van ons menselijk zijn.
Het is een levenshouding en een manier om naar onszelf te kijken en met onszelf en ons leven om te gaan.
Spiritualiteit manifesteert zich door middel van het leven zelf, in het leven van alledag, in alles wat we zijn en doen.

Wat heeft deze workshop je te bieden?

In deze workshop die voor iedereen toegankelijk is doen we een gooi naar dit soort no-nonsens-spiritualiteit.
Door middel van praktische oefeningen trachten we ons bewust-zijn te verhogen en op een ongekunstelde manier spirituele essentie te ontmoeten binnen de diverse terreinen van ons bestaan (gezondheid, opvoeding, relaties, werk).
Je krijgt meer inzicht in en beter overzicht op je leven.
Je leert creatief kijken naar je leven, wat maakt dat je leven zich ook van zijn creatieve en dynamische kant laat zien.
Je leert eveneens om niet-oordelend te kijken naar het leven, naar de ander en naar jezelf: een oefening die je volop ademruimte geeft, een gevoel van verbondenheid en veiligheid creëert en tegelijk volop nieuwe kansen biedt aan je vrije wil.
Het werken binnen de intimiteit van de groep biedt vele oefenmogelijkheden: we nemen de ruimte en de tijd om zaken uit te proberen in een kader van respect, waardering, rust, vaststellen en niet-oordelen.

Trek makkelijke kledij aan, breng een (lig)mat, dekentje, pen en papier mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s